Szójaliszt zsíros
A szójalisztnek nagyon magas a proteintartalma és a lisztben lévő proteinek a zsírral, lecithinnel illetve az e-vitaminnal történő természetes összekötődésüknek köszönhetően kiválló minőségűek. A szójaliszt tartalmaz minden olyan aminosavat ami a a felépítéshez illetve a növekedéshez elengedhetetlen. Sok benne a telítetlen zsírsav (többszörösen telítetlen), zsírban oldódó vitamin és a lecithin. Gyakorlatilag bármelyik keverékben alkalmazható. Viszont ajánlatos a tojással történő összekeverés előtt a többi liszttel összekeverni, mert egyébként előfordulhat csomósodás.
Adagolás:
Sokan ódzkodnak a szójaliszttől, mert azt mondják, túl domináns alapanyag, elnyomja a többi összetevőt. Ezt könnyen kiküszöbölhetjük a megfelelő adagolással. Jellemzően 10-15%-ot rakok a bojlikba, de 20% fölé sose megyek. Oldódó bojlikból ki is hagyom! Van kötőhatása is, de nem csak ezért rakom a bojliba. Sokoldalúsága mellett enzimgátló hatása (táplálékhasznosításnál) is van, ezért a nyers, zsíros szójalisztet kicsit meg kell pirítani felhasználás előtt, így elveszíti ezt a negatív tulajdonságát. Az általunk forgalmazott szójaliszt már meg van pirítva. A bojlink zsírtartalmát is erősen befolyásolja, sejmesebbé teszi a tésztát!
Proteintartalom (fehérje): 36,6%
Zsír: 22%
Nedvességtartalom: 8% max
Ásványi anyagok: 5%
Szénhidrát: 15,9%
Lecithin: 2,5%