Kukoricacsíraőrlemény
A kukoricacsíraörlemény gazdag Lysin-ben(aminosav). Gyakorlatilag bármilyen bojliba lehet alkalmazni, imádják a pontyok. Enyhe kukoricaízt ad a golyóknak.Az elmúlt évben átvette nálam a búzadara helyét. Kiváló alapanyag egészen addig míg ügyelünk a pontos adagolásra.
Amennyiben 2-3 milliméteresre van darálva, akkor úgy viselkedik, mint egy madáreledel, lazítja a tésztánkat… viszont ha egy 1-es darálón van áteresztve, akkor szinte liszt finomságú és jó kötőhatása is van. Természetesen ez a szemcseméretek közti különbség nem csak a kukoricacsíra esetében igaz. Az itt leírt alapanyag szinte liszt finomságú.
Adagolás:
Jellemzően 10%-ban rakom a bojlikba, de 20% fölé nem szoktam menni, mert egyébként tésztássá, zárttá teheti a főtt bojlit. Ellenben az oldódó bojlikba nyugodtan rakhatunk 20-25%-ot. De természetesen ez attól is függ, hogy milyen más alapanyagokat tartalmaz a receptünk. A kukoricacsíraörlemény egyben segíti a bojli puhulását a vízben.
Proteintartalom (fehérje): 16,7%