Májliszt
Az elmúlt 16 évben számos májlisztet kipróbáltunk, alapjában véve a legnagyobb különbség a májlisztek között (marha, sertés és szárnyas) a vérliszttartalomban van, az óriási minőségi különbségeken fellül. A szárnyas májlisztekkel igazán soha nem volt jó tapasztalatunk, arról nem is beszélve, hogy mennyire hajlamosak a csomósodásra…
Sokáig elsősorban marhamájlisztet használtunk, azt tudtuk kimagasló minőségben beszerezni. Majd megváltoztak az EU-s jogszabályok a vágóhídi melléktermékek hasznosításával kapcsolatban és jó néhány cég bezárt, aki májlisztet gyártott.
Szerencsére találtunk egy friss forrást és 2015-ben átálltunk egy új sertésmájliszetre, aminek a minőségéről mi se árul el többet, hogy élelmiszeriparban is használják! A tapasztalatok kíválóak…
Adagolás:
A legdurvább adagolás, amit kipróbáltunk, az 15 % volt, azon túl, hogy meglehetősen zárt volt a bojli, a fogósságát ez az extrém adagolás nem növelte. A tapasztalataink alapján 3-5 %-os adagolás tökéletesen megfelelő a májas bojlikba, vagy akár kiegészítőként fűszerek mellé. 5 % vagy afeletti adagolásnál a bojlink nagyon frontérzékennyé válhat, ilyenkor célszerű egy karakteres fűszerrel kombinálni!